بنا به ضرورت و اهمیتی که RAID در میان اهل فن (فناوری اطلاعات) پیدا کرده است، بر آن شدیم تا مطلبی در خور، جهت بسط کارکردهای این تکنولوژی نه چندان جدید به میان آوریم که امیدواریم مورد استفاده همه کاربران و خوانندگان قرارگیرد. (قسمت اول)
در این RAID از سیستم اصلاح کننده خطا ها به صورت اغراق آمیز استفاده شده است، بنابراین در کامپیوتر های بدون سیستم شناسایی خطا استفاده میشود و از آنجایی که درایو های SCSI مجهز به این سیستم هستند در سیستم های مجهز به SCSI کمتر از این RAID استفاده میشود.
مزایا و مشخصات :
– تصحیح خطای بسیار سریع
– مناسب برای انتقال اطلاعات
معایب :
– طراحی بسیار یچیده که با صدمه دیدن یک دیسک دچار مشکل می شود .
– نامناسب در دید تجاری (تعداد زیاد درایوها )
در این RAID حجم Stripe ها بسیار کم و در حد چند بایت است و روی تمام دیسک ها ذخیره میشوند، البته یک دیسک خواص در این پروسه در اولویت قرار دارد. این RAID از نظر ساختار بسیار شبیه به RAID-4 است و Stripe بندی آن چون در حد چند بایت می باشد نیاز به سختافزار خاص و پشتیبانی سرور دارد.
مزایا و مشخصات :– سیکل خواندن و نوشتن بسیار سریع .
معایب : – طراحی بسیار پیچیده که با صدمه دیدن یک دیسک مجموعه دچار مشکل می شود .
کاربرد : – میکس و مونتاژ تصویر – ویرایش تصویر مانند RAID0
در این RAID داده در قالب block در چند درایو پخش و یک کپی مشابه از آن نیز در یک درایو ذخیره می شود. در این حالت با از کار افتادن یکی از درایو ها داده های از دست رفته را میتوان بازیابی کرد. عملکرد این RAID در Read مانند RAID-0 بسیار خوب اما در Write به دلیل نیاز به روز رسانی کپی ها در هر بار تغییر داده نسبتا کند است. البته اگر حجم داده های در گردش را نگاه کنیم سرعت write نسبت بد نیست . به دلیل اینکه دادهها در این RAID فقط در یک درایو به صورت اتفاقی ذخیره میشود هزینه ذخیره سازی هر مگابایت داده در آن بسیار کم میباشد.
مزایا و مشخصات : – سیکل خواندن بسیار سریع ( ترافیک کمتر در گذرگاه)
معایب : – پیچیدگی بسیار بالا در طراحی مدار کنترلی مشکل در برگرداندن داده ها هنگام بروز اشکال در یک دیسک ( چرا که داده ها روی دیسکها توزیع شده است )
این RAID نیز شبیه به RAID-4 است، تنها تفاوت مهم و کلیدی آن در پخش شدن دادهها بین کل درایو ها است. با این روش هنگام Write دادهها با موازی کردن پروسه بین دیسک ها، یک دیسک تحت فشار زیاد قرار نخواهد گرفت. البته هنگام Read دادهها سیستم نسبت به RAID-4 سرعت کمتری دارد.
مزایا و مشخصات :
– در این نوع به حداقل ۳ درایو دیسک سخت نیاز داریم .
– تک تک بلوک های داده روی دیسک ها نوشته می شوند و Parity مربوط به هر بلوک نیز داخل هارد مربوط ذخیره می گردد.
– سیکل خواندن بسیار سریع (ترافیک کمتر در گذرگاه )
– سیکل نوشتن متوسط (محاسبات مربوط به Parity )
– قابلیت و اطمینان بالا (وجود ECC )
معایب :
– خرابی در یک دیسک در خروجی تاثیر ندارد.
– طراحی پیچیده مدار کنترلی
– مشکل در برگرداندن داده ها هنگام بروز اشکال
کاربرد : – در سیستمهای Server و بانکهای اطلاعاتی ISPها