آپتایم یکی از مهم ترین فاکتور ها در انتخاب هاست اشتراکی (والبته سرور مجازی و سرور اختصاصی) می باشد. درباره معنی این کلمه در ویکی پدیا اینگونه می خوانیم : Uptime عبارتست است از زمان در دسترس بودن و کار کردن بدون وقفه و در مقابل آن Downtime قرار می گیرد که به معنی زمان مرده یا زمانی که Uptime وجود نداشته باشد است!
آپتایم میزان زمانی که سرور در حال سرویس دهی می باشد (online) را نشان می دهد. خیلی از میزبانان بهترین آپتایم ممکن را برای سرویس های خود ارائه می دهند، اگر آپتایم را بر حسب درصد محاسبه کنیم ایده آل ترین عدد، ۱۰۰ و نزدیک ترین اعداد به ۱۰۰ خواهد بود. همچنین برای ارزیابی ارائه دهندگان خدمات میزبانی وب یکی از مهم ترین عوامل موثر در ارزیابی آپتایم سرویس ها می باشد.
همانگونه که اشاره شد، یکی از مزیت های سایتها و شرکت های ارائه دهنده خدمات میزبانی وب که نشان دهنده کیفیت این شرکت ها نیز هست میزان پایداری سرور و Uptime آن است در واقع هر چقدر سایت مان بیشتر قابل مشاهده و آنلاین باشد می توان گفت میزبان مناسبی داریم البته معیارهای دیگری نیز وجود دارند که در انتخاب میزبان هاستینگ مناسب باید به آنها توجه داشت. در برخی مواقع با وارد کردن آدرس سایت خود در مرورگر به اصطلاح سایت بالا نمی آید و نمی توانیم سایت را مشاهده کنیم این مشکل ممکن است چندین دلیل داشته باشد مثلا امکان دارد مشکل از ISP مان (شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت) باشد، ممکن است مشکل از تنظیمات فایروال کامپیوتر باشد و یا ممکن است سرور Down شده باشد. متأسفانه به دلیل کیفیت پایین خدمات ISP ها در کشورمان در بیشتر موارد که کاربران با واحد پشتیبانی تماس میگیرند، مشکل از سمت ISP است.
آپتایم به چند عامل بستگی دارد :
الف) قطعات سخت افزار سرور
ب) نرم افزارهای نصب شده بر روی سرور که وظیفه خدمات رسانی به کاربران بر عهده آنان است، مثل وب سرور، دیتابیس سرور و ..
ج) شبکه (Network) سرور
د) فعالیت بدافزار ها، هکر ها و حملات DDoS
کوچکترین اختلال در هر یک از عوامل فوق موجب بروز داون تایم خواهد شد، اگر تمامی عوامل در بهترین وضیعت و بهترین کیفیت باشد، مثلا بهترین سخت افزار در بهترین دیتاسنتر قرار داشته باشد، با نفوذ یک هکر از طریق باگ یا به هر طریق دیگر و با فرض تخریب اطلاعات امکان قطع سرویس حتی به مدت طولانی متصور است. یا اگر همه سیستم های امنیتی بر روی سرور نصب شده باشد و سرور در بهترین دیتاسنتر باشد ولی فقط از یک قطعه Ram معمولی برای سرور استفاده گردد، در صورت خرابی ناگهانی قطعه سخت افزاری امکان داون تایم وجود خواهد داشت.
به طور خلاصه می توان گفت برای افزایش بیشتر آپتایم فاکتورهای زیادی باید تحت کنترل قرار بگیرند و کوچکترین اختلال در عملکرد هر فاکتور موجب بروز داون تایم خواهد شد.
اگر سایت شما ابزار تجارت شماست، داون تایم های طولانی مدت حتما به تجارت شما آسیب خواهد زد چرا که مشتریان شما در زمان قطعی سایت نخواهند توانست نسبت به خرید کالای مورد نظر خود اقدام نمایند و داون تایم های متناوب و طولانی به اعتماد مشتریان شما خدشه وارد خواهد کرد.
همچنین آپتایم پایین و دوان تایم های زیاد و متوالی بر روی SEO سایت ها مؤثر خواهد بود، داون تایم زیاد موجب کاهش رتبه در ارزیابی موتور های جستجو خواهد گردید، توجه کنید یکی از معیارهای رتبه بندی سایت ها در موتور های جستجو میزان بازدیدکنندگان یک سایت می باشد و با داون تایم زیاد شما بازدیدکنندگان زیادی را از دست خواهید داد و این یعنی کاهش رتبه در گوگل !
در موارد ذکر شده، منظور داون تایم های طولانی مدت یا متناوب می باشد، وگرنه یک سرور به صورت تکی، امکان فراهم کردن آپتایم ۱۰۰ درصدی را ندارد، از طرفی سرور ها نیازمند عملیات تعمیر و نگهداری هستند، بنابراین آپتایم واقعی بالای ۹۹ درصد در هاست اشتراکی عدد استانداردی می باشد و به بازدید و رنک سایت آسیب نمی زند. البته از آپتایم ۹۸ تا ۹۹ نیز آپتایم استاندارد و قابل قبول محسوب می شود . اما آپتایم های کمتر از ۹۸ درصد موجب بروز مشکلات برای سایت شما خواهند شد.
ایزی هاست مفتخر است با ارئه خدمات میزبانی ابری با کیفیت، آپتایم ۹۹.۹ درصدی را برای کاربران خود تضمین نماید.