مجازی سازی یکی از فناوری های نوظهور در دنیای IT می باشد، دانش و تکنیکی که با استفاده از آن می توان بر بسیاری از مشکلات و موانع موجود در عرصه زیر ساخت ها (نرم افزاری و سخت افزاری) فائق آمد و راه را برای توسعه پایدار و به وجود آوردن شرایط مناسب برای کسب و کار (Business) به بهترین نحو هموار سازد. کاربردهای مجازی سازی (Virtualization) آنچنان گسترده است که نه تنها متخصصان و کارشناسان حوزه IT بلکه بسیاری از افراد در رشته های غیر مرتبط با کامپیوتر و IT نیز از آن بهره مند می گردند.
مجازی سازی فناوری است که به کمک آن می توان اجزاء فیزیکی یک رایانه را به کمک نرم افزار، مورد اشتراک تعداد بسیاری سیستم عامل قرار داد که همگی آنان در یک لحظه و به طور همزمان روشن و قابل استفاده و درحال کار باشند، به نحوی که باعث بهره وری در هزینه های سخت افزاری، نرم افزاری و استفاده بهینه از منابع سیستم شود.
پیش از این شرکت های بزرگی که نیاز به یک فضای آنلاین داشتند و حجم ارتباطی و اطلاعاتی آن ها زیاد بود، مجبور به استفاده از سرور های اختصاصی با هزینه های بالا می شدند که این هزینه ها هیچگونه توجیه اقتصادی برای شرکت های کوچکتر نداشت. به همین خاطر خیلی از کسب و کار های کوچک قید استفاده از سرور های اختصاصی را میزدند و از همان هاست های اشتراکی برای پیشبرد اهداف خود استفاده می کردند. هرچند در استفاده از هاست های اشتراکی هم به دلیل اشتراکی بودن منابع بین تمامی کاربران سرور هاستینگ به مشکلات عدیده ای بر خورد می کردند.
اما با ظهور مقوله رایانش ابری (Cloud Computing) و علی الخصوص مجازی سازی (Virtualization) راه برای اینگونه از کسب و کار ها هموار شد و دیگر نگران هزینه های داشتن سرور و کمبود منابع نیستند. با توجه به هزینه بالا و رو به رشد تجهیزات سخت افزاری و سرور ها، تمایل به استفاده از این تکنولوژی با اقبال فراوانی روبرو شده است چراکه استفاده از این تکنولوژی کاهش هزینه ها، افزایش دسترسی، استفاده بهینه از منابع سخت افزاری، مدیریت آسان سرورها و سرویس ها را فراهم می کند. در ادامه به نمونه ای از کاربرد این فناوری میپردازیم:
فرض نمایید شما می خواهید در کنار سیستم عامل های خانواده Windows مایکروسافت که احتمالاً بر روی سیستم شما نصب است، از سیستم عامل های خانواده Linux نیز استفاده نمایید ولی نمی خواهید ویندوز نصب شده فعلی را پاک کرده و به جای آن لینوکس نصب نمایید، در این شرایط راهکارهای مجازی سازی می توانند به شما کمک کنند که در داخل سیستم عامل فعلی ویندوز خودتان، سیستم عامل های دیگری داشته باشید که همگی در داخل ویندوز اصلی شما می باشند.
و یا ممکن است شما در حال آموختن شبکه و مفاهیم تخصصی می باشید در اینصورت برای انجام و پیاده سازی تمرینات عملی خودتان نیاز به لابراتوار و محیطی از کامپیوترهای متصل به هم در قالب یک شبکه دارید. در این حالت یک انتخاب به وجود آوردن محیط لابراتوار فیزیکی از کامپیوترها می باشد و راه حل دیگر استفاده از راهکارهای مجازی سازی است که به شما امکان برپایی یک شبکه و لابراتوار کامل را خواهد داد که با استفاده از آن می توانید تمامی تمرینات عملی خودتان را انجام دهید.
در حقیقت با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی و نرم افزار های مجازی ساز، منابع سرور به صورت مجازی اختصاصی می شوند و بدین ترتیب هر ماشین مجازی از منابع سخت افزاری اختصاصی خود بهره می برند. برخی از نرم افزار های مجازی ساز عبارتند از: VMware، KVM، OpenVZ، Citrix، Windows Hyper-V و…