تا به حال شاید اصطلاح FTP را به دفعات شنیده اید ولی در پی دانستن اطلاعات بیشتری در این زمینه هستید. در مقاله پیشین در خصوص انواع کنترل پنل های هاست با شما صحبت کردیم و گفتیم یکی از امکانات آن مدیریت و دسترسی از طریق FTP می باشد. FTP یک پروتکل یا قرارداد برای انتقال فایل در شبکه جهانی اینترنت است. این پروتکل که یکی از قدیمی ترین پروتکل های اینترنت می باشد، هنوز هم کاربرد زیادی دارد و در سال ۱۹۷۰ در اینترنت توسعه یافت. برای انتقال هر نوع داده باید با توجه به قراردادهای موجود از یک نوع از آنها استفاده کرد تا کارایی را که مد نظر ماست داشته باشد. پس شما با FTP میتوانید فایل های مورد نظر خود را از یک رایانه به رایانه دیگر، در یک شبکه برپایه TCP منتقل نمایید. برای این کار هم می بایست از یک برنامه سمت مشتری بروی رایانه خود استفاده نمایید تا قادر به انجام این کار باشید.
FTP از حروف اول کلمات File Transfer Protocol تشکیل شده است و به عبارتی سرنام آن سه کلمه است، که به طور اختصار از اصطلاح ftp استفاده می شود. همانطور که از نام آن می شود فهمید، از آن برای تبادل فایل بین حساب های مختلف یک رایانه، بین یک حساب و یک رایانه شخصی و یا برای دسترسی آنلاین به بایگانی نرم افزار ها در یک شبکه استفاده می شود.
کاربرد عملی و رایج این پروتکل یعنی FTP، بیشتر زمانی است که شما قصد انتقال یک فایل را از رایانه خودتان به یک سرویس دهنده فضای میزبانی (هاست) را دارید. در این زمان است که شما باید از این ابزار برای تبادل فایل استفاده کنید. مثلا شما چند فایل HTML ساخته اید و حالا قصد بارگذاری آن برای نمایش در شبکه جهانی اینترنت را دارید. در اینجاست که باید پس از تهیه یک فضای مناسب، اقدام به آپلود (Upload) آن فایل ها، به وسیله FTP به هاست خود نمایید. در اینجا باید از یک برنامه معمولاً گرافیکی (مانند: FileZilla، CuteFTP، SmartFTP و…) استفاده کنید که این مورد یکی از راه های استفاده از اف تی پی است. شما می توانید نرم افزار FileZilla را از اینجا دریافت نمایید.
اکثر سرویس دهندگان FTP از روش خاصی برای رمز نگاری اطلاعات خود استفاده نمی کنند و در زمان ورود به FTP سرویس گیرنده به سرویس دهنده اطلاعات مربوط به نام کاربری و رمز عبور به صورت متن معمولی در شبکه ارسال می گردد که در این میان افرادی که دارای نرم افزارهای Packet Sniffer هستند بین سرویس گیرنده و سرویس دهنده قرار گرفته و به راحتی نام کاربری و رمز عبور FTP شما را سرقت می کنند به همین منظور می بایست برای حفاظت بیشتر IPsecs را رمز گذاری نمایید تا جلوی دسترسی هکر ها را به اطلاعات FTP گرفت.