جاوا اسکریپت برای اولین بار توسط شرکت Netscape و با نام LiveScript به عنوان نرم افزاری مفید جهت استفاده در دنیای وب به بازار عرضه شد ولی بعدها با حمایت شرکت Sun Microsystems (پدید آورنده JAVA ) با نام جاوا اسکریپت شناخته شد.
جاوا اسکریپت یک زبان اسکریپت نویسی است که بیشتر با کد هایHTML در ارتباط است و دقیقا همانند کدهای HTML روی پلت فرم های مختلف اجرا می شود یا به عبارتی به وسیله مرورگر های وب interpret می شود.
اگرچه نت اسکیپ سازنده جاوا اسکریپت است اما در واقع جاوا اسکریپت به سیستم عامل یا PlatForm خاصی وابسته نیست و با اکثر مرورگر های پیشرفته از جمله Internet Explorer4 و نسخه های بعدی مایکروسافت کار می کند. البته مرورگر IE مستقیما جاوا اسکریپت را پشتیبانی نمی کند و دارای زبان اسکریپت نویسی مخصوص به خود “Jscript” است که اکثر وﻳﮋگی های جاوا اسکریپت را پشتیبانی می کند.
بوسیله جاوا اسکریپت میتوان قابلیتهای بیشماری از قبیل ایجاد ارتباط بین کاربر و سایت به صفحه وب اضافه نمود. مثلا سایتهایی را مشاهده کرده اید که با قرار گرفتن نشانگر ماوس بر روی دکمه مورد نظر بصورتی متفاوت (برجسته ،تغییر محتویات درون دکمه) نمایش داده میشود، این عمل توسط JavaScript انجام شده و به این تکنیک rollover گفته میشود.
بوسیله rollover میتوان حالتی ایجاد نمود تا اطلاعات وارد شده توسط کاربر درون فرمها بطور صحیح باشند و در نتیجه در زمان و هزینه مربوط بتوان صرفه جویی نمود. میتوان محاسبات لازم و مورد نیاز عددی را بدین وسیله در دستگاه کاربر و بدون نیاز به هیچ گونه فرآیندی در serverها انجام داد. تفاوت بین برنامه های server-side و client-side بدین گونه است که در برنامه server-side برنامه توسط CGI در خود سرورها اجرا میشوند مانند برنامه ASP، ولی در برنامه های client-side برنامه در دستگاه کاربر اجرا خواهد شد.
از دیگر فرمتها و قابلیتهای JavaScript میتوان، صفحات HTML را بر اساس عمل کاربر نمایش داد. فرض کنید که یک سایت آژانس مسافرتی را باز کرده و مقصد خود را هاوایی انتخاب کنید، بوسیله اسکریپت میتوان آخرین اطلاعات مسافرتی مورد نیاز برای هاوایی را در صفحه ای جدید مشاهده نمایید.
بوسیله این برنامه میتوان بر Browser کنترل انجام داد و پنجره های جدیدی را باز نمود، جعبه های پیغام را به کاربر اعلام نمود و بر روی قسمت status bar پنجره مرورگر پیغام مخصوصی را نمایش داد.
همچنین بخاطر وجود قابلیتهای ویژه ای که در این نوع برنامه نویسی وجود دارد میتوان ساعت، تقویم و هر برنامه دیگری نیز تهیه کرد.
برخلاف شباهت اسمی موجودبرنامه Java و JavaScript ، هیچگونه شباهتی بین این دو برنامه وجود ندارد. جاوا یک زبان برنامه نویسی بسیار کامل پیشرفته ای است که توسط شرکت sun microsystem تهیه شده و با استفاده از آنکه نسل بعدی برنامه های c و ++c میباشد، میتوان تمامی برنامه مورد نیاز را نوشته و در ضمن قطعات الکترونیکی استفاده کننده را نیز کنترل نمود. از خاصیتهای دیگر جاوا اجرای برنامه نوشته شده توسط آن در تمامی مکانها با هرگونه سیستم عامل از ویندوز، یونیکس و مک میباشد.