Internet message access protocol یا به اختصار IMAP یکی از پروتکلهای نسبتاً جدید مورد استفاده در محیط وب (اینترنت) است. از این پروتکل برای انتقال و ارتباطات چند رسانهای در وب بهره میگیرند. بطور مثال در سرویسهای صندوق پست الکترونیکی و یا وب سایتهای جدید که امروزه فایلهای صوتی و تصویری در آنها بصورت آنلاین Online مورد استفاده قرار میگیرند از این پروتکل بهره گرفتهاند. این پروتکل در لایه کاربردی بر روی port ۱۴۳ قرار دارد وبه سرویس گیرندهها اجازه دسترسی به ایمیل بر روی سرویس دهنده از طریق کنترل از راه دور را میدهد.
Simple mail transfer protocol بطور اختصار SMTP، پروتکلی ساده و در عین حال مهم و اساسی برای انتقال ایمیل است. این اصطلاح از آن رو به کار میرود که نسبت به سایر پروتکلهای ایمیل قبلی بسیار ساده عمل میکند. SMTP فقط به نام کاربری و دامنه نیاز دارد تا مستقیم پیغام را به سمت گیرنده مسیریابی کند. SMTP یک پروتکل ارسال است و برای دریافت مناسب نیست، به همین دلیل برای دریافت ایمیل به جای SMTP از پروتکلهای دریافت ایمیل مثل POP3 استفاده می کنند.
Message transfer agent یا به اختصار MTA نرمافزاری است که پیغامهای الکترونیکی را از یک رایانه به رایانه دیگر منتقل میکند.
Post office protocol به اختصار POP3 در واقع یک موافقت نامه بینالمللی دریافت و ارسال نامههای الکترونیکی میباشد.این توافق نامه توسط شرکت خدمات اینترنتی پشتیبانی و مورد استفاده قرار میگیرد. سیستمهای پست الکترونیکی که بر مبنای این پروتکل طرح ریزی و طراحی میشوند بصورت مستقیم میتوانند پذیرای نرمافزارهای مانند Outlook باشند و کاربران نیز میتوانند از طریق این نرمافزارها وارد صندوق پستی خود شوند نامهها را بخوانند و به آنها جواب دهند.
برای متصل کردن برنامه مدیریت ایمیل خود (مانند:Outlook,Thunderbird,Windows mail,…) در اکثر مواقع شما نیازی به دانستن مشخصات پروتکل های بالا ندارید ولی اگر برنامه مدیریت ایمیل اتان به صورت خودکار تنظیمات را بدست نیاورد شما باید آدرس و پورت IMAP یا POP3 به همراه آدرس و پورت SMTP را داشته باشید که میتوانید از تامین کننده ایمیل خود این مشخصات را بپرسید.