Cloud یا همان ابر عبارتی است که امروزه بسیار شنیده میشود، تا حدی که در چند سال اخیر معنای واقعی آن نامشخص مانده است. احتمالاً اولین باری که عبارت رایانش ابری، Cloud Computing و یا The Cloud را شنیده اید، با خود فکر کرده اید که یک ابر چه ارتباطی با مسائل تکنولوژیک داشته و علت انتخاب چنین نامی، چه بوده است؟
رایانش ابری (به انگلیسی: Cloud Computing) به معنی توسعه و بهکارگیری فناوری کامپیوتر بر مبنای اینترنت است. این عبارت شیوههایی از محاسبات کامپیوتری در فضایی است که قابلیتھای مرتبط با فناوری اطلاعات (IT) به عنوان سرویس یا خدمات برای کاربر عرضه میشود و به او امکان میدھد به سرویسھای مبتنی بر فناوری در اینترنت دسترسی داشته باشد، بدون آنکه اطلاعات تخصصی در مورد این فناوریھا داشته باشد و یا بخواھد کنترل زیرساختھای فناوری که از آنھا پشتیبانی میکند را در دست بگیرد. به عبارت دیگر در این روش، به جای اینکه کاربر نرم افزارهای کاربردی مورد نیاز خود را بر روی کامپیوتر شخصی خود نصب کند، از طریق هر کامپیوتر متصل به شبکه خدمات مورد نیاز خود را به صورت وب سرویس دریافت می کند. نرم افزارهای کاربردی بر روی سرورهای پر سرعت شبکه نصب می شوند و کاربر می تواند به تمامی این نرم افزارها از طریق شبکه دسترسی پیدا کند. در این روش فایلهای کاربر نیز بر روی سرور ذخیره شده و از هر کامپیوتر متصل به شبکه قابل دسترسی هستند. نتیجه این خواهد بود که کاربران میتوانند بدون سر و کله زدن با تنظیمات و پیکربندی Cloud به آن دسترسی داشته و از آن استفاده نمایند.
این روش مزایای بسیار زیادی دارد. به جای اینکه کاربر مجبور به تهیه و نصب تمامی نرم افزارهای مورد نیاز باشد (که معمولاً ارزان نیز نیستند)، نسخه شبکهای این نرم افزارها بر روی سرورهای مرکزی شرکت نصب می شوند. بدین ترتیب تمامی کاربران مجاز در هر لحظه دسترسی به نرم افزارهای مورد نیاز خود دارند و فایل های تولید شده را نیز بر روی سرورها ذخیره می کنند که نیاز به جابجایی آنها و مشکل مدیریت نسخه ها را برطرف می کند.
اما بیایید به اندکی عقب تر و به اواسط قرن بیستم میلادی برگردیم و ببینیم به طور کلی، ریشه ی عبارت «پردازش ابری» یا «Cloud Computing» از کجا آمده است.
با اینکه رایانش ابری (Cloud Computing) واژه ای مربوط به قرن ۲۱ام است، اما ایدهی آن به سالها قبل تر و دقیق تر بگوییم، به سال ۱۹۵۰ میلادی بر میگردد. همان روزهایی که اتاقهای سرور پر از کامپیوترهای بسیار قوی (نه به قدرتمندی کامپیوتر های حتی خانگی امروزی!) و غول پیکر بودند، کامپیوترهایی که از طریق ترمینالهای اشتراکی، بین کاربران مختلف به اشتراک گذاشته میشدند، در حالیکه بیشتر پردازشها در خود همان کامپیوترها انجام میشد.
با در ذهن داشتن این ایده، فقط کافی است که یک فاصلهی اینترنت را میان ترمینالها و ابر کامپیوترها تصور کنید، پس از آن متوجه میشوید نتیجهی حاصل شباهت بسیار زیادی به رایانش ابری، ذخیره سازی ابری (Cloud Storage) و سایر سرویسهای ابری امروزی دارد.
در حال حاضر شرکت های زیادی در دنیا خدمات رایانش ابری ارائه می کنند که کاربر می تواند در ازای پرداخت مبلغ معینی از طریق اینترنت به برنامه های کاربردی موجود بر روی سرورهای آنها دسترسی پیدا کند. بدین ترتیب او به فایل های داده خود از هر نقطه متصل به اینترنت نیز دسترسی خواهد داشت.
شایان ذکر است که ایزی هاست خدمات میزبانی خود را به صورت ابری ارائه می کند. در مقالات آتی در خصوص هاست ابری و مزایای آن با شما صحبت خواهیم کرد.