بلاک چین ها (Blockchain) نوع خاصی از پایگاه داده هستند ، تفاوت عمده بلاک چین با یک پایگاه داده معمولی در نحوه ذخیره سازی اطلاعات است.
در واقع بلاک چین ها داده ها را در بلوکی ذخیره میکنند که سپس به هم متصل میشوند.هنگامی که بلوک با داده ها پر شد ، آن را به بلوک قبلی زنجیر میزنیم ، که اینکار باعث میشود داده ها به ترتیب زمانی بهم زنجیر یا متصل شوند شوند.
انوع مختلفی از اطلاعات را میتوان در زنجیره بلوکی ذخیره کرد،در واقع زنجیره بلوکی سیستمی برای ثبت و ضبط دادهها است. این دادهها میتوانند برای نمونه تراکنشهای بانکی باشند یا اسناد مالکیت، قرارها، پیامهای شخصی یا دیگر اطلاعات. البته بلاک چین در بیت کوین(bitcoin) که یکی از معروف ترین کاربرد های زنجیره بلوکی است هم کاربرد گسترده ای دارد، در مورد بیت کوین، از بلاک چین به صورت غیرمتمرکز استفاده می شود به طوری که هیچ شخص یا گروه کنترل و مدیریت بر روی سیستم ندارد، بلکه همه کاربران به طور جمعی کنترل خود را حفظ می کنند.
شاید از نظر شما بلاک چین پیچیده باشد و قطعا هم اینگونه است، اما مفهوم اصلی آن بسیار ساده است!
یک بلاک چین اطلاعات را بصورت گروهی جمع آوری میکند که به آنها بلوک (Block) نیز گفته میشود و مجموعه ای از اطلاعات را در خود نگهداری میکند. بلوک ها ظرفیت ذخیره سازی خاصی دارند و وقتی پر می شوند، به بلوک پر شده قبلی زنجیر می شوند و زنجیره ای از داده ها را به نام “زنجیره بلوک” تشکیل می دهند.
تصور کنید که یک شرکت دارای یک سرور متشکل از ۱۰ هزار کامپیوتر با یک پایگاه داده است که تمام اطلاعات حساب مشتری های خود را در اختیار دارد. این شرکت دارای یک انبار است که شامل همه این رایانه ها در زیر یک سقف است و کنترل کامل هر یک از این رایانه ها و اطلاعات موجود در آنها را در اختیار دارد. به همین ترتیب، بیت کوین از هزاران رایانه تشکیل شده است، اما هر رایانه یا گروهی از رایانه ها، در یک موقعیت جغرافیایی متفاوت قرار دارند و همه آنها توسط افراد یا گروه های مختلفی از افراد اداره می شوند. به این رایانه هایی که شبکه بیت کوین را آرایش می کنند، گره (node) گفته می شود.
در مطالب بعدی به بررسی کلی پایگاه داده (database) و فرق آن با بلوک چین میپردازیم پس با ما همراه باشید…
همچنین برای مشاهده اطلاعات بیشتر راجع به بیت کوین میتوانید به صفحه اینستاگرام ما مراجعه کنید.